اگر شیرینی خامه‌ای دوست دارید بخوانید

شیرینی‌های خامه‌ای با یک ترکیب مضر بنام خامه قنادی شامل کمی خامه، شیرخشک، مقدار زیادی روغن صاف، شکر و مواد حجم دهنده تولید می‌شوند.

به گزارش بهار زاگرس، اولین بخش از هشدار تغذیه‌ای درباره تقلب در تولید برخی محصولات صنایع غذایی را هفته گذشته درباره شکلات‌های تلخ خواندید که مجتبی حاجی‌پور، کارشناس صنایع غذایی در یادداشتی نوشته و در بخشی از آن به این موضوع اشاره کرده بود که «عامل اصلی طعم واقعی شکلات، کره کاکائو است که به دلیل قیمت بالا و فرآوری سخت، با روغن CBS (پالم) جایگزین می‌شود، به همین دلیل سازمان غذا و دارو روی بسته‌بندی این محصولات به جای کلمه شکلات، از کلمه فرآورده کاکائو استفاده می‌کند.» ( این یادداشت مجدداً ذیل همین گزارش تکرار و منتشر می گردد ) .

او در قسمت دوم این یادداشت درباره بروز همین تخلفات مشابه در تولید یک فرآورده شیرین به نام شیرینی خامه‌ای هشدار داده است.

به تاکید این کارشناس افزایش آگاهی درباره برخی تقلبات که شاید برخی از آنها به ناچار در صنعت استفاده می‌شوند برای مردم ضرورت دارد. نکات مطرح شده از سوی این کارشناس صنایع غذایی را در ادامه بخوانید.

بخش دوم شیرینی‌های خامه‌ای

نان‌ خامه‌ای، شیرینی لطیفه، شیرینی‌های خامه‌ای با آن طعم خاص خامه‌ای…

خامه؟ به هیج وجه. یک ترکیب مضر بنام خامه قنادی که ترکیبی از کمی خامه، شیرخشک، مقدار زیادی روغن صاف، شکر و مواد حجم دهنده است.

مشکل اصلی این ترکیب این است که اگر مقدار بالای قند آن را در نظر نگیریم، روغنی به نام روغن صاف است که مصرف بالای آن در صنعت شیرینی‌پزی همواره نگران‌کننده بوده است. این روغن که درجه اشباع بالایی دارد و دارای اسیدهای چرب مضر است، جزو جدایی‌ناپذیر محصولات قنادی، خصوصا خامه قنادی است.

پس اگر تاکنون تصور می‌کردید که با خوردن نان خامه‌ای در حال خوردن یک شیرینی واقعی حاوی خامه هستید، کاملا اشتباه کرده‌اید. خامه قندی یعنی افزایش چربی‌های بد خون و افزایش احتمال خطر حمله‌های قلبی.

 

شکلات‌هایی که در بازار ایران وجود دارد، شکلات نیستند، بلکه…

عنوان‌هایی مانند تلخ ۷۰، ۸۰، ۹۰ درصد روی بسته‌های شکلات درست نیست چون امکان تولید شکلات یا فراورده کاکائوی با این درصد وجود ندارد یا بسیار مشکل است.

شکلات

تاریخچه شکل‌گیری صنایع غذایی به قرن‌ها قبل برمی‌گردد. زمانی که انسان‌ها مجبور بودند مواد غذایی و کشاورزی خود را برای فصل‌هایی که در دسترس نیستند، تا حد امکان نگهداری کنند، از جمله نمک سودکردن گوشت، شور یا دودی کردن ماهی، خشک کردن میوه، سبزی و… صنایع غذایی مدرن با شکل‌گیری روش‌های صنعتی نظیر کنسروسازی و انجماد از اوایل قرن بیستم آغاز شد. اما هیچ‌کس فکرش را نمی‌کرد که روزی این صنعت مملو از تقلبات گسترده‌ای شود که یا از ارزش غذایی مواد بکاهند یا منجر به آسیب‌هایی برای سلامتی مصرف کننده شوند. مجتبی حاجی‌پور، کارشناس دادگستری و کارشناس صنایع غذایی در یادداشتی برای همشهری بر ضرورت افزایش آگاهی در مورد برخی از تقلبات که شاید برخی از آنها به ناچار در صنعت استفاده می‌شوند اشاره کرده است که بخش اول آن شکلات و فرآورده کاکائویی است.

نکات مطرح شده از سوی این کارشناس صنایع غذایی را در ادامه بخوانید.

بخش اول شکلات

شکلات همان خوراکی لذت‌بخشی است که در کسری از ثانیه روی زبان آب و عطر آن در دهان پخش می‌شود. اما اغلب شکلات‌هایی که در بازار ایران وجود دارد، شکلات نیستند، بلکه فرآورده‌ کاکائویی هستند!

در حقیقت عامل اصلی طعم واقعی شکلات در این محصولات کره کاکائوی موجود در آن است که به دلیل قیمت بالا و فرآوری سخت، با روغن CBS (پالم) جایگزین می‌شود. البته این نکته از سوی سازمان غذا و دارو هم مورد توجه قرار گرفته و روی بسته‌بندی این گونه محصولات به جای کلمه شکلات، از کلمه فرآورده کاکائو استفاده می‌شود. باید توجه داشت که نزدیک به ۳۰درصد از ترکیب این فرآورده‌های کاکائوی روغن CBS یا پالم است.

نکته دیگر درباره شکلات و فرآورده‌های کاکائویی، عنوان‌هایی مانند تلخ ۷۰، ۸۰، ۹۰ درصد است که در حقیقت امکان تولید شکلات یا فراورده کاکائوی با این درصد وجود ندارد یا بسیار مشکل است. منظور از تلخ ۷۰درصد، نسبت پودر به مواد خشک است و نسبت روغن در آن محاسبه نمی‌شود. به عبارتی شکلات تلخ ۷۰ درصد، حدود ۵۰ درصد کاکائو دارد.