نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
جعبه لایتنر یک ابزار قدرتمند برای ماندگاری آموختهها در مغز است که سازوکار ساده اما موثری دارد. پس اگر شما هم جزو افرادی هستید که از فراموش کردن مطالب آموختهشده به ستوه آمدهاید، تا انتهای این مقاله از زبانشناس با ما همراه باشید. در بخشهای مختلف این مقاله ضمن آشنایی با منحنی فراموشی، روش ساخت و طرز کار با جعبه لایتنر را یاد میگیریم.
تصور کنید بتوانید تمامی مطالبی که تا کنون یاد گرفتهاید را بهراحتی و هر زمان خواستید به یاد آورید. چنین چیزی بدون استفاده از ابزارها و تکنیکهای بهینهسازی حافظه، در حد همان تصور باقی میماند؛ زیرا هرچقدر هم حافظهای قوی داشته باشیم باز هم طبق منحنی فراموشی، با گذشت زمان توانایی ما در به خاطر آوردن مطالب جدید کاهش میابد.
یک روانشناس آلمانی به نام هرمان ابینگ هاوس، اولین کسی بود که با معرفی منحنی فراموشی بر اهمیت تکرار و تمرین برای یادگیری بهتر تاکید کرد. زیرا در پژوهشهای خود به این نتیجه رسید که بدون مرور بهموقع، بخش زیادی از مطالب در مدتزمان کوتاهی به دست فراموشی سپرده میشوند. او قدرت حافظه و مدت زمانی که از یادگیری مطلب گذشته را دو عامل مهم در توانایی برای یادآوری میدانست.
مطابق با پژوهشهای دیگری که در این زمینه انجام شده، بدون تکرار در فواصل زمانی مشخص، پس از گذشت یک هفته تنها قادر به یادآوری ۲۵ درصد مطلب هستیم. نکته قابلتأمل این است که با گذشت یک ماه ۹۰ درصد مطلب را بهکلی فراموش میکنیم و حجم زیادی از تلاش ما برای یادگیری بدون ثمر میماند. اما راهحل چیست؟
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه تکنیک فاصلهگذاری در تکرار را بخوانید.
سیستم لایتنر یک ابزار یادگیری مفید است که باعث ثبت اطلاعات در حافظه بلندمدت افراد میشود. اجرای این روش بهواسطه یک جعبه چندبخشی ساده و چند فلشکارت انجام میشود. این تکنیک شامل مرور و بررسی مجموعهای از فلشکارتها در فواصل زمانی منظم است.
در حقیقت فرد برای حفظ کردن بهتر آموختهها موظف است با در نظر گرفتن یک سیستم زمانبندی مشخص، مرور مطالب جدید را در فاصلههای زمانی مشخص انجام دهد. چرا که این سیستم برای اولویتبندی مطالبی که نیاز به مرور مجدد دارند بسیار مفید واقع میشود.
سیستم لایتنر برای اولینبار در سال ۱۹۷۲ توسط یک روزنامهنگار آلمانی به نام سباستین لایتنر معرفی شد. او جزو اولین کسانی بود که در روش پیشنهادی خود با استفاده از تکرار آموختهها در فاصلههای زمانی مشخص، به فرد کمک میکرد تا بتواند مطالب را در حافظه بلندمدت خود ثبت کند. این تکنیک پرطرفدار هنوز هم یک تمرین عالی برای تکرار و مرور آموختهها محسوب میشود.
مزیت سیستم لایتنر این است که در هر سنی که باشید میتوانید از آن برای تثبیت آموختههای خود بهره ببرید. پس هرگاه با حجمی از فرمولها، واژگان، نکات حفظی روبهرو بودید، حتماً روی سیستم لایتنر حساب ویژه باز کنید.
انواع لایتنر با طرح و رنگهای مختلف در بازار وجود دارند؛ اما ساختن یک جعبه لایتنر با دستان خودمان حتما کار لذتبخشتری است. در این بخش تمامی نکات لازم را در مورد نحوه ساختن آن آموزش میدهیم.
با سادهترین وسایل ممکن که در هر خانهای پیدا میشود، میتوانیم یک جعبه لایتنر استاندارد و کارآمد بسازیم. تمام چیزی که برای ساختن یک جعبه لایتنر نیاز داریم، شامل موارد زیر است:
جنس جعبه میتواند چوبی، مقوایی، شیشهای و … باشد. ابعاد پیشنهادی برای آن، طول ۳۰، عرض ۵ و ارتفاع ۶ سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
یک تکه مقوا یا کاغذ بردارید و آن را به طول ۷ و عرض ۵ سانتیمتر برش بزنید تا امکان جابهجایی و برداشتن آن از جعبه بهراحتی امکانپذیر باشد. فلشکارت شما به همین سادگی آماده است. تعداد فلشکارتها بستگی به میزان مطالب در حال یادگیری دارد.
برای فاصلهگذاری بین کارتهای قدیم و جدید هر خانه
یک جعبه یا قوطی روباز را مطابق شکل زیر به ۵ بخش مجزا بخشبندی میکنیم. برای این کار کافی است طول ۳۰ سانتیمتریِ جعبه را به ابعاد ۱، ۲، ۵، ۸ و ۱۴ تقسیم کنیم.
پیش از اینکه به سراغ طرز کار جعبه لایتنر برویم، به یاد داشته باشید که هر خانه شامل چند بخش داخلی است و عمر فلشکارتهای هر خانه از جعبه لایتنر بهصورت زیر انجام میشود:
خانه اول یکدستهای و یکروزه است؛ این یعنی هر فلشکارتی که در این خانه قرار میدهید، تنها یک روز بعد باید مرور شود.
خانه دوم دودستهای یا دوروزه است؛ یعنی دو روز زمان نیاز است تا فلشکارتهای این خانه مرور شوند.
خانه سوم چهاردستهای یا چهارروزه است؛ یعنی چهار روز طول میکشد تا فلشکارتهای این خانه مرور و تکرار شوند.
خانه چهارم هشتروزه است یعنی ۸ روز زمان نیاز دارید تا بتوانید کارتهای این بخش را مرور و به خانه پنجم منتقل کنید.
خانه پنجم شانزدهروزه است؛ این یعنی عمر کارتهای این خانه ۱۶ روز بوده و کارتها باید ۱۶ روز در این بخش بمانند تا به سراغ مرور آنها بروید.
حالا برویم سر اصل داستان و ببینیم اصلاً چگونه و در چه فواصل زمانی کارتها را در بخشهای مختلف جعبه لایتنر قرار دهیم.
اگر میخواهیم از جعبه لایتنر برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده کنیم، اولین قدم این است که در یک سمت هر فلشکارت سوال، واژه، مثال یا نکته موردنظر خود را یادداشت کنیم و در سمت دیگر فلشکارت جواب، معنا و یا نکتهای که سعی در یادگیری آن را داریم بنویسیم.
روز اول
روز دوم
روز سوم
روز چهارم
روز پنجم:
روز ششم و هفتم:
در این دو روز مانند روز پنجم عمل میکنیم تا ظرفیت هر چهار بخش خانه سوم تکمیل شود.
روز هشتم:
آنچه در این بخش گفتیم روال کلی کار با جعبه لایتنر است و به صورت خلاصه چند نکته اساسی را باید در مورد هر خانه در نظر داشته باشیم:
آیین رونمایی از پوسترهای «رویداد میراث دفاعمقدس و گردشگری مقاومت» و همچنین «نهمین نشست ملی گردشگری مقاومت» باحضور برخی شخصیتهای برجسته در محل ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان برگزار شد.
"روابط عمومی" جایی ست که رسالتش شنیدن، فهمیدن، بیان کردن و ترویج همدلانه زیستن در سازمان و همزیستی با جامعه است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون طی پیامی فرا رسیدن 27 اردیبهشت روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات را تبریک گفت.
رییس روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با صدور پیامی فرا رسیدن روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی را تبریک گفت.
Δ